[:: Inginerie socială - partea I ::]


15 august 2004 16:06:37 (c) kerygan

I. INTRODUCERE

Inginerie socială. Un termen complicat, un termen ce nu este accesibil tuturor: un concept pe care mulți nu-l cunosc și nu-l în- țeleg.
Probabil singurii care au mai auzit de inginerie socială și au și aplicat-o sunt hackerii și avocații. Chiar dacă nu o numesc astfel este foarte probabil să o fi aplicat de multe ori pentru a convinge subiecții să le dea informațiile de care au nevoie pentru a-și continua munca.
Ingineria socială nu există de acum, nu este un fenomen al secolului XXI. Ingineria socială o găsim încă din antichitate la romani, chiar și în evul mediu la otomani și în contemporaneitate la americani. Toate aceste puteri au avut un singur scop: manipula- rea opiniei publice. Dacă otomanii au reușit asta prin practicarea unei stăpâniri în care totuși țara stăpânită era liberă să-și alea- gă religia, romanii au reușit aceasta prin politica externă comple- xă pe care o duceau pentru manipularea opiniei publice în propria favoare iar americanii au adoptat o inginerie socială pseudo-paci- fistă - un joc de șah cu națiunile pe post de piese: războaie care nu fac altceva decât să destabilizeze zone de interes și preluarea acestora prin "voia liberă a locuitorilor". Și totuși nu joacă sin- gură acest joc - un joc de șah cu patru jucători, fiecare dorind victoria -, ci alături de Uniunea Europeană, Rusia, Japonia.
Dar, aici, mă voi ocupa de ingineria socială la nivel indivi- dual, nu la nivel de mase. Las la aprecierea voastră dacă acest do- cument merită păstrat sau trebuie "ars".


II. MINCIUNA ADEVĂRATĂ

Minciuna Adevărată este paradoxul pe care se bazează orice in- divid sau grup care folosește ingineria socială. Acest concept s-ar putea explica simplu astfel: spui o minciună care să pară adevărată, sau spui un adevăr care să pară minciună. Să mă explic acum.
Să realizezi o minciună care să pară adevărată nu este prea greu, dar necesită un om înzestrat cu răbdare, capacitate de inven- tare, memorie a evenimentelor extrem de bună și un vocabular dezvol- tat. Primul pas este acela de comunica date fără a le corela în fa- ța subiectului cu minciuna. La un singur individ acestea ajung în general, sunt de ajuns. Apoi se folosește un joc în dialogul care este întreținut cu subiectul pentru a-l aduce pe acesta în zona do- rită. Este important ca începutul dialogului să fie diferit de zona în care vrei să ajungi, dar de aceiași intensitate (gravitate, seri- ozitate), spre exemplu dacă între un angajat și un angajator se poar- tă o discuție de genul "Cum este vremea" în majoritatea cazurilor zona finală de dialog nu poate fi "Vreau să mă învoiesc o săptămână"
De ce în majoritatea cazurilor? Există și excepții de la aceste reguli, dar sunt pur și simplu excepții. Odată ce minciuna a prins rădăcini, Manipulatorul poate sta liniștit dacă nu uită un lucru: să aibă grijă ca viitoarele minciuni să se potrivească în cadrul actua- lei, altfel va păți ca anecdota cu ciobanul, oile și lupul. Altă dată nu o să mai aibă șanse să-i reușească, credibilitatea scăzându-i con- siderabil.
Poate pentru mulți nu spun nici un lucru nou: probabil toți știu că pentru a merge o minciună, nu trebuie să se afle adevărul. Dar aici apare marea problemă: cum îi ții pe ceilalți departe de adevăr? Răs - punsul se află scris mai sus: pregătirea terenului cu date false pen - tru a echilibra situația. Cu ajutorul datelor false se poate pregătii un trecut, dar nu un viitor. De asemeni, este important ca datele pregătite să fie solide, dar să aibă cel puțin un punct prin care le puteți anihila: o astfel de manipulare se pregătește cel puțin cu o două-trei zile înainte, deși este foarte puțin probabil să funcționeze.
Ingineria socială aplicată de individ asupra altui individ sau indivizi este în mare parte ca o poveste interactivă - Manipulatorul are un traseu de urmat pe care este posibil să se întâlnească sau nu cu cei Manipulați. În cazul în care se produce o astfel de întâlnire Manipulatorul trebuie să aibă pregătit un răspuns în cazul în care va fi întrebat de direcție: în cel mai bun caz răspunsul va fi unul în continuarea poveștii pentru a nu da de bănuit, iar treaba pe care Ma- nipulatorul trebuie să o îndeplinească este un lucru personal, deci acompanierea Manipulatorului de Manipulat nu va avea loc, acesta din urmă având respect pentru primul. Astfel minciuna nu va fi descoperită.
De ce se numește această abordare minciuna adevărată? Pentru că, este preferabil, nu va fi descoperită niciodată atâta timp cât Manipu- latorul își joacă cărțile cum trebuie. Și în ceea ce-i privește pe Ma- nipulați povestea ta și coerența ei este credibilă, în concluzie, ADE- VĂRATĂ.

Dar mai există și ADEVĂRUL MINCIUNĂ. Se aplică în cazurile ex - treme, unde este necesar și nu mai mult. Acest tip de manipulare este foarte periculos fiindcă se bazează pe psihologia inversă, iar psiho - logia inversă nu funcționează întotdeauna. Aplicarea este simplă dar necesită un comportament actoricesc deosebit. Să zicem că Manipulato- rul își dă seama că povestea lui de pe traseu, când s-a întâlnit cu mai mult de jumătate de Manipulați, nu mai are credibilitate. Atunci se va duce la ei, își va lua un aer dezgust, de oboseală, iar când va fi întrebat cine era persoana cu care era la terasă, le va răspunde cu același aer, spunându-le adevărul. În cele mai mult cazuri, în cazul în care s-a specificat că este vorba de o problemă personală înainte de a a exercita MINCIUNA ADEVĂRATĂ, ADEVĂRUL MINCIUNĂ îi va face pe Manipulați să nu întrebe mai mult. Dar așa cum am spus, acest lucru este riscant fiindcă se bazează pe psihologia inversă aplicată la fel, uniform, pe un teren neuniform. Dar odată aplicată această metodă cu succes Manipulatorul va câștiga și mai multă credibilitate: dar în cazul în care o următoare încercare de a-i manipula pe cei din jurul său, Manipulatorului îi va scădea credibilitatea vertiginos.


III. ATENȚIE

NU-MI ASUM RESPONSABILITATEA ASUPRA CELOR ÎNTÂMPLATE PRIN RULAREA, CITIREA ȘI/SAU APLICAREA DATELOR DIN ACEST DOCUMENT. ACEST DOCUMENT ESTE DISTRIBUIT ÎN SPERANȚA CĂ VA FI FOLOSITOR.

VOR MAI URMA SI ALTE PARTI, ACEST SUBIECT NEFIIND PE DEPLIN EXPLORAT.